- ۱۲ بهمن ۱۳۹۴ , ساعت ۱۳:۳۳
- ثبت یک دیدگاه
- چاپ مطلب
آلاینده های زیست محیطی و راه های کاهش آن از نگاه اکبر آریان عضو شورای اسلامی زرین شهر
تا همین چند سال پیش بیکاری یکی از مهمترین معضلات زرین شهر به شماره می آمد هر چند هم اکنون هم بیکاری جوانان تحصیل کرده در این شهر با وجود صنایع بزرگ مادر همچون ذوب آهن ، فولاد مبارکه و … در ردیف رتبه های بالای استان و کشور قرار دارد اما امروز معضل مهم دیگری گریبان گیر منطقه به ویژه مرکز شهرستان شده که شاید بزرگترین معضل و مشکل شهرستان به حساب می آید و آن آلودگی هوا – آب و خاک است که ناشی از فعالیت کارخانه های مجاور زرین شهر است . زمانی اهمیت این موضوع بیشتر می شود که از پیامد های زیست محیطی بر اقلیم انسانی جانوری و گیاهی آگاهی یابیم.
تخریب لایه ازن بهترین مثال از پیامد های آلودگی محیط زیست است . تخریب لایه ازن باعث بروز بیماریهای صعب العلاج همچون سرطان پوست ، آب مروارید چشم ، تضعیف سیستم دفاعی بدن ، کاهش بهره دهی محصولات کشاورزی و کاهش چشمگیر آبزیان و … می گردد .
بارش باران های اسیدی یکی دیگر از پیامد های آلودگی هواست که باعث از بین رفتن بنا های تاریخی ، کاهش میزان حاصل خیزی خاک ، نابودی درختان و کاهش مقاومت آنها در برابر سرما می شود . همچنین تشدید و افزایش بیماریهای تنفسی ، سکته های مغزی ایسکمیک ، پوکی استخوان ، افزایش اختلالات روحی و روانی و افزایش احتمال خودکشی در افراد از جمله عوارض انسانی آلودگی هوا و علی الخصوص آلودگی ناشی از صنایع و کارخانه های بزرگ است .
این مطالب بداهه ای بود از باب اینکه ضرورت پرداختن به این موضوع آشکار گردد . به گفته نوام چامسکی فیلسوف معاصر امروز این که بدانیم چه کسانی به خراب کردن جهان مشغولند و این که بدانیم چگونه در برابر این تخریب بایستیم و اقدام کنیم حتی از اینکه بدانیم چه کسی جهان را آفریده مهم تر است حال سوال این است که برای کاهش آلایند ه های زیست محیطی یا به عبارتی کاهش آلودگی هوا چه باید کرد ؟
پاسخ صریح و موکد بنده به این سوال تشکیل ، تقویت و حمایت از سازمان های غیر دولتی و آگاه نمودن توده ی مردم نسبت به موضوع جهت تربیت و تشویق ایشان به پیوستن به این گروه ها و سازمانها ست .
امروزه گذر به شیوه های مشارکتی در تصمیم گیریها ، برنامه ریزی و اداره امور ، گریز نا پذیر و ضروری به نظر می رسد زیرا از یک سو ظرفیتها برای جلب مشارکت و حضور مردم بالا رفته است و از سوی دیگر مسائل پیچیده تر از آن هستند که به وسیله تعداد معدودی قابل حل باشند . در تدوین برنامه های توسعه اقتصادی ، اجتماعی و فرهنگی کشور نیز تمرکز زدایی و شناسایی و واگذاری وظایف و فعالیت های دستگاههای اجرایی به بخش غیر دولتی با هدف رها سازی دولت از تصدی های غیر ضروری و مشارکت مردم در اداره کشور مورد توجه خاص قرار گرفته است . این برنامه ها از یک سو توسعه مشارکت مردم در امور کشور را در راستای ایجاد زمینه مناسب برای رشد و توسعه کشور ، افزایش کارایی و بهره وری دستگاههای اجرایی و تقویت امور حاکمیتی دولت مورد توجه ویژه قرار داده است و از سوی دیگر سیاست حفظ و ارتقای سرمایه اجتماعی ارتقای رضایت مندی عمومی و گسترش کمی و کیفی نهاد های مدنی را جهت توسعه پایدار کشور دنبال می نماید .
نقش گروه های عمده و سازمان های شکل یافته مردمی برای حفظ محیط زیست بر کسی پوشیده نیست و این برای گروه عمده وقتی میسر است که مجهز به آموزش های حداقلی حقوق خویش برای حفاظت از محیط زیست و انجام این وظیفه مهم باشد . در صورت آگاهی یافتن از مقررات محیط زیست و مجهز شدن به انواع حقوقی که انسان در رابطه با محیط زیست اطراف خود دارد می توان برای حفظ محیط زیست سالم مشارکتی فعال در جامعه داشت .
از نمونه های سازمان یافته و گروه های غیر دولتی در شهر ما بنیاد امید ایرانیان شعبه لنجان است که کمیته ای تحت عنوان کمیته محیط زیست را در تشکل خود دایر نموده اند . نمونه دیگر از گروه های فعال شهر گروه طبیعت یاران زنده رود لنجان است که قریب به ده سال فعالیت زیست محیطی در کارنامه خود دارند .
بنده به شخصه اعلام حمایت و همکاری همه جانبه ی خود را از این سازمان های غیر دولتی پر انگیزه اعلام و پیشنهاد
می کنم در ساختار خود کمیته ای تحت عنوان کمیته حقوقی محیط زیست بگنجانند و آموزش حقوق محیط زیست را در فعالیت های خود منظور نمایند.
اکبر آریان عضو شورای اسلامی زرین شهر
نوشتن دیدگاه
شما میتوانید از تصاویر مخصوص خود در قسمت نظرات استفاده نمایید برای اینکار از وب سایت آواتارکمک بگیرید .